Archiwum

Maleman: Myślimy: wino made in usa. mówimy: California

Co w jesiennym sezonie pić do łososia w śmietanowym sosie a co do pieczonych mięs? Dlaczego kierując swe myśli ku winom z USA większość z nas od razu przychodzi na myśl Kalifornia? Odpowiedź jest prosta, otóż powstaje tu ponad 90% amerykańskich win. Co więcej, nawet...

czytaj dalej

Maleman: It’s not a sin to drink a „zin”

Najwyższy już czas poznać bliżej winiarską Kalifornię, by docenić jej różnorodność i dorobek. Wśród krajów „Nowego Świata” Kalifornia jest liderem w innowacyjności w uprawie winorośli i produkcji wina, dbałości o ekologię i zrównoważony rozwój winnego biznesu....

czytaj dalej

Maleman: Jedz lokalnie, pij globalnie

Jak brzmiało to sławne przysłowie naszych pradziadków na temat złożonej relacji między winem i wykwintną kuchnią? Bo w tym cały jest ambaras, żeby dwoje chciało naraz. Gdy w 1971 r. Alice Waters otwierała w Berkley restaurację „Chez Panisse", mało kto przypuszczał, że...

czytaj dalej

Maleman: Go west, young boy go west

Aby poznać wina z Kalifornii warto odbyć podróż po tym wyjątkowym stanie, choćby palcem po mapie i z kieliszkiem w dłoni. Ze sławnej kalifornijskiej doliny Sonoma pochodzi Chardonnay Kistlera, należące do najwybitniejszych w świecie win białych. Łączy burgundzką...

czytaj dalej

Maleman: Winna jest Kalifornia

Idealne związki win ze Złotego Stanu z kulinariami rekomendują czołowi polscy sommelierzy Dlaczego Amerykanie mają świra na punkcie zinfandeli, co spowodowało, że cabernety z Napa kładą na łopatki najdroższe bordoskie chateaux i w jak wielu stylach może prezentować...

czytaj dalej

Maleman: Wieczór oscarowy

Konwencja Oscarów się kończy, tegoroczna gala była nudna, a nagrodę za najlepszy film przyjznają podstarzali latynosi, którzy kilkadziesiąt lat temu zakończyli karierę charakteryzatora – powiedział Tomasz Raczek. O najważniejszej nagrodzie filmowej świata...

czytaj dalej

Podróże: Smak słońca

Kalifornia to ziemia obiecana dla wielbicieli wina i wyrafinowanych smaków. Winnice mają tutaj gwiazdy rocka, potomkowie europejskich emigrantów, marszandzi sztuki współczesnej i lokalni patrioci. W Kalifornii kultura wina to nie tylko jego produkcja i konsumpcja – to...

czytaj dalej

Magazyn Wino: Absolutely California

Czy Terroir istnieje w Kaliforni? Po co amerykańskim winiarzom system AVA? Dlaczego Stany Zjednoczone są liderem zrównoważonych i ekologicznych praktyk w winiarniach i w winnicach? (artykuł dostępny tylko w wersji pdf) Absolutely California

czytaj dalej

Magazyn Wino: Jaen: królestwo hiszpańskiej oliwy

Drzewo oliwne jest bardziej wdzięczne od niejednego człowieka, za jeden twój dobry uczynek zrewanżuje się stokrotnie. (stare powiedzenie hiszpańskie) Ponad 80% oliwy z oliwek, która trafia na polskie półki sklepowe pochodzi z Hiszpanii, lecz tylko niespełna jedna...

czytaj dalej

Sukces: Oliwnym szlakiem

Wyobraźmy sobie, że Hiszpania to stół pełen smakowitych tapas, oddających jej lokalny koloryt, tradycję i historię. Wybieram Andaluzję i od razu sięgam po prawdziwe skarby tego regionu: oliwki i – cenioną na całym świecie – pyszną oliwę. To wspaniały początek podróży...

czytaj dalej

Twój Styl: Emocje są jadalne

Jeden z setki najbardziej wpływowych ludzi ostatnich lat według tygodnika „Time”, zdobywca wszystkiego, co w świecie kulinarnym było do zdobycia. Wśród kucharzy – nowy Bocuse, dla Hiszpanów – półbóg, wśród smakoszy – guru. Ferran Adrià i Acosta, chyba najważniejszy...

czytaj dalej

Pin It on Pinterest

Share This