Idealne związki win ze Złotego Stanu z kulinariami rekomendują czołowi polscy sommelierzy
Dlaczego Amerykanie mają świra na punkcie zinfandeli, co spowodowało, że cabernety z Napa kładą na łopatki najdroższe bordoskie chateaux i w jak wielu stylach może prezentować się Chardonnay przekonałem się siedząc przy stole degustacyjnym z Evanem Goldsteinem, jednym z pierwszych Master Sommelier w Stanach, autorem genialnej książki o połączeniach wina z jedzeniem „Perfect Pairings”. Dyskusje na temat które chardonnay będzie idealne do pieczonego homara z masłem ziołowo-cytrynowym, pamiętam do dzisiaj. Uczestniczyłem wówczas w pracach międzynarodowego jury konkursu Star Wines w Filadelfii, mającego na celu wyłonienie najlepszych win w różnych kategoriach cenowych, gdzie degustowałem setki butelek, z których większość pochodziła z Kalifornii. Przekonałem się wtedy jak wiele interesujących obliczy winiarstwa posiada ten słoneczny stan. Jednym z win na podstawowym poziomie, które polecam jest Woodhaven Chardonnay 2010 – lekkie wino o ujmującym zapachu białych kwiatów, brzoskwini i nektarynek, w ustach krągłe, ale niezwykle soczyste i świeże, zachwycające swoją zwiewnością. Polecam do orientalnych potraw opartych na słodkich, tropikalnych składnikach oraz owocach morza i rybach. Przykładem najlepszych kalifornijskich zinfandeli jest bez wątpienia Old Vine Zinfandel 2009 Seghesio. Bardzo stare winnice (nawet 90-cio letnie), niewielkiej rodzinnej firmy o włoskich korzeniach, położone w Alexander Valley i Dry Creek Valley dają wino mocno perfumowane, przyprawowe, o wspaniałej, wręcz zaskakującej kwasowości i wyrafinowanych taninach. Wielu przeciwników zinfandela spodziewa się tu słodkiego, gęstego finiszu, a otrzymuje dojrzałe, ale świeże wino z „prądem”. Zinfandel kocha grill – jagnięcina, steki wołowe, także lżejsze mięsa jak cielęcina czy drób. Ukoronowaniem degustacji win z Kalifornii będzie boski Stag’s Leap Cask 23 Cabernet Sauvignon 2007. Winiarnia została założona w 1970 roku przez Warrena Winiarskiego, jednego z ojców dzisiejszego sukcesu win kalifornijskich (sympatyczne polonicum w kieliszku). W 1976 roku to właśnie wino wygrało w słynnej degustacji w ciemno z najdroższymi winami Bordeaux- Mouton Rothschild i Haut Brion. Dzisiaj stanowi już wartość także dla kolekcjonerów. Ci, którzy podejmą wyzwanie Cask 23, otrzymają w nagrodę niezwykle skoncentrowane, elegancko zharmonizowane wino, mineralne, soczyste i świeże- wspaniałego partnera najwykwintniejszych dań, jak również sprawdzonej, stylowej klasyki- smażonej polędwicy wołowej z redukowanym sosem na bazie wina czerwonego. Tego wina.