Archiwum
Brief: Musujące złoto
Artykuł ukazał się w: Brief O szampanie mówi się, że jest winem romantycznym. Powstało wokół niego mnóstwo fascynujących legend i emocjonujących mitów. Kojarzy się z chwilami wyjątkowymi, wzniosłymi, namiętnymi. W całym gąszczu tych ulotnych jak bąbelki odniesień...
Wprost i kultura: In vino veritas
Kultura picia wina rozwija się od sześciu tysiącleci. Szczepy winogron można porównać do ras psów z tą różnicą, że wszystkie odmiany winnej latorośli są rasowe. Czy wiecie że... Najbardziej znane szczepy to merlot, cabernet, sauvignon, chardonnay. Wina z obu Ameryk...
Brief: Zrozumieć wino?
Artykuł ukazał się w: Brief Wiedza statystycznego Polaka na temat wina jest niska, ale świadomość winiarska przeciętnego Anglika, czy Szweda też nie należy do wybitnych. Klasyczny przykład:- 60 proc. zapytanych Brytyjczyków o to, czy chablis jest winem białym czy...
Brief: Dobrana para
Artykuł ukazał się w: Brief Z pewnością już wielokrotnie słyszeliście, że wino i jedzenie swatane są z ogromną troską i uwagą. W tych związkach nie może być mowy o mezaliansie, pomyłce, ślepym zauroczeniu. Tu rządzą zasady, układy i zależności. Choć trzeba przyznać,...
Gazeta Wyborcza Stołeczna: Wypasiona Foksal
Artykuł ukazał się w: Gazeta Wyborcza Stołeczna. 21-22 maja 2005r. Foksal to idealne miejsce na kulinarny "wypas". Na rogu Nowego Światu mieści się Cava, modna kawiarnia z dobrą kawą, dalej są dwie znakomite lunchownie [Cafe Contact i Cafe Foksal - red.], w których...
Gazeta Wyborcza: Dla zmysłów
Jeżeli jesteśmy we dwójkę lub w większym towarzystwie, nim zamówimy wino, musimy zdecydować, kto będzie je wybierał i próbował. Nie musi to być ta sama osoba, która będzie płacić rachunek. Jeżeli nikt w towarzystwie nie chce podjąć się tej odpowiedzialnej roli. zdajmy...
Gazeta Wyborcza: Kieliszek słońca
Artykuł ukazał się w: Gazecie Wyborczej Trzystu gatunków win ze słonecznej Kalifornii mogli wczoraj spróbować goście Kalifornia Dreaming Festiwal – pierwszego w Krakowie święta tamtejszego wina. - Zapach elegancki i wytworny, smak wspaniale rozchodzi się w ustach. Ale...
Kuchnia: Kalifornia Dreaming Festival
Artykuł ukazał się w: Kuchnia 14.XI.2002 roku w Krakowie w hotelu "Pod Różą" (ul. Floriańska 14) zostaną zaprezentowane najlepsze wina kalifornijskie, zarówno z piwnic polskich importerów, jak i cenionych producentów z Kalifornii, dotąd na naszym rynku niedostępne....
Kuchnia: Węgierskie wariacje
Galaretka z nóżek w papryce, piersi kurczaka nadziewane na sposób węgierski (salami i suszonymi śliwkami) oraz pierogi na dwa sposoby - po węgiersku i "Dwa bratanki" - oto zwycięskie przepisy w Konkursie "Węgierskie wariacje"- ogłoszonym w lipcowym numerze KUCHNI....
Kuchnia: Ab ovo ad vinum
Wielkanoc to czas kulinarnego wyzwolenia. Przy świątecznym stole wprost nie wypada odmawiać sobie przyjemności jedzenia i picia. Zazwyczaj wielkanocne przyjęcie rozpoczyna się daniami podawanymi na zimno, po których następują szlachetne mięsiwa - pieczenie, rolady,...
Fluid: Zawód sommelier
Pan Piotr Kamecki jest sommelierem. W języku polskim oznacza to podczaszy, ale pan Piotr woli używać słowa sommelier bo brzmi ono dużo lepiej zwłaszcza gdy jest wypowiadane z francuską naleciałością. Czym zajmuje się sommelier? Sommelier zajmuje się nie tylko...
Aktivist: In vino veritas
Cokolwiek mówią radykalni abstynenci i zagorzali głosiciele czystości umysłu, wino jest nieodłącznym elementem kultury. Jest obecne w religii, mitologii, baśniach, ludowych podaniach, historycznych przekazach, w sztuce i literaturze. Zanim napijesz się wina warto...