Kultura picia wina rozwija się od sześciu tysiącleci. Szczepy winogron można porównać do ras psów z tą różnicą, że wszystkie odmiany winnej latorośli są rasowe.
Czy wiecie że…
Najbardziej znane szczepy to merlot, cabernet, sauvignon, chardonnay. Wina z obu Ameryk nadają się do picia zaraz po wyprodukowaniu, podczas gdy europejskie zwykle leżakują kilka lat. Riserva oznacza, że wino dojrzewało minimum pięć lat, z czego zwykle dwa w beczce, a trzy w butelce. Na rocznik zwraca się większą uwagę w Europie Środkowej. Tabele roczników punktują te najlepsze. Do takich należą np. 2000 w Bordeaux, 2001 w Austrii czy 1995 w Hiszpanii. Wina są chyba jedyną produkcją masową wytwarzaną nadal przez tradycyjne rodziny rzemieślników, a nie przez przedsiębiorstwa przemysłowe. To ich włości albo region, gdzie rośnie winorośl, pojawiają się w nazwie trunku. Są dwie szkoły doboru win. Klasyczna mówi, że wina czerwone powinny być podawane do mięs czerwonych, a wina białe do ryb i serów. Nowoczesna jest mniej restrykcyjna.
Nasz wybór
W Warszawie jest wiele miejsc, w których można nabyć lub degustować wina z całego świata. Przewodnikiem WiK jest warszawski sommelier Grzegorz Jach. Według niego do La Cave du Sommelier warto wybrać się po alzacki Gewurztrminer albo Pinot BlancTrimbacha. Z ciężkich czerwonych win, najlepsze to francuski Clos Vougeot Grand Cru domu Louis Jadot albo hiszpański Marques de Riscal Gran Riserva. Mają one wyrazisty smak i zapach beczki i najlepiej komponują się z pasztetem i dziczyzną. Wina węgierskie serwuje restauracja Budapeszt. Polecane są te z doliny Egeru oraz – zgodnie ze szkołą nowoczesną – Tokaj asszu do białych mięs. W Literatce warto spróbować kalifornijskiego Beringer Stone Cellars Chardonnay. Zazwyczaj wina danego regionu pasują do pochodzących stamtąd potraw, tak więc to poleca się do steku. Do Villa Moldova, specjalizującej się w winach z Mołdawii, warto wybrać się na czerwonego Pinot Noir, znakomitego ze smażonym łososiem. Nowością jest hiszpańskie Oroya Sushi wine. Skomponowane ze szczepów Moscatel, Aireni Macabeo pasuje do surowej ryby, octu ryżowego i pikantnego wasabi, łącząc style i kuchnie – orientalną z europejską. Oroyi możemy spróbować w Inabie. La Passion du Vin, zaopatrujące wiele warszawskich winiarni, ma w swojej ofercie znakomite, lekkie Rosę Cabernet Sauvignon z doliny Santa Carolina w Chile, które umili rozmowę we dwoje.
Degustacje
Degustacje i pogawędki o różnych regionach winiarskich odbywają się raz w miesiącu (zwykle w drugi czwartek) w Vinotece La Bodega. Degustacja jest znakomitą okazją, aby spróbować drogich trunków, bez konieczności zakupu całej butelki. Degustacje organizowane przez inne miejsca można znaleźć na stronie internetowej La Passion du Vin. Poza tym La Bodega promuje co miesiąc innego wybranego producenta win. Wtedy można kupić wina z 20% rabatem. W wakacje promowanym regionem będzie Friuli, winnica Livion w północnych Włoszech. Oprócz tego vinoteka szczyci się sprzedażą win z hiszpańskiego regionu Rioja, dojrzewającego w dębowych beczkach Torre Muga. Mają też wina jednej z najstarszych uprawiających winorośl rodzin, Barone Ricasoli, która działa w Toskanii od 1141 roku. Najgoręcej polecane jest Castello di Brolio. | Filip Moroz
- La Cave du Sommelier | www.winobranie.com | 22 629-80-22 ul. Mokotowska 58, pn.-pt. 11.00-19.00, sob. 11.00-15.00
- Budapeszt | 22 617-08-17 | ul. Zwycięzców 15codz. od 10.00 do ost. gościa
- Literatka | www.literatka.com.pl | 22 497-57-72 ul. Krakowskie Przedmieście 87/89 | codz. od 10.00 do ost. gościa
- Villa Moldova | www.villamoldowa.com.pl | 22 610-42-30 ul. Ostrobramska 75 | codz. 10.00-23.00
- Inaba | www.inaba.com.pl | 22 622-59-55 ul. Nowogrodzka 84/86 I codz. 12.00-23.00
- Vinoteka La Bodega | www.bodega.pl | 22 584-70-30 ul. Mokotowska 64 | codz. 10.00-24.00
- La Passion du Vin | www.winnica.pl | 22 331-42-70