Artykuł ukazał się w: Gazeta Wyborcza Stołeczna. 21-22 maja 2005r.
Foksal to idealne miejsce na kulinarny „wypas”. Na rogu Nowego Światu mieści się Cava, modna kawiarnia z dobrą kawą, dalej są dwie znakomite lunchownie [Cafe Contact i Cafe Foksal – red.], w których polecam kanapki na wynos. Dalej Foksal 19. To dla mnie drugi Cynamon [modne, snobistyczne miejsce w Metropolitan – red.] z pięknym wystrojem. Foksal 19 doskonale nadaje się do „lansu” i nic dziwnego, że przesiaduje tam warszawka. Restauracja Chianti to coś dla miłośników dobrej włoskiej kuchni. Lokal prowadzą Agnieszka i Marcin Kręgliccy, a ta marka mówi sama za siebie. Gdy tylko Chianti powstało, była to jedna z nielicznych w Warszawie włoskich restauracji z prawdziwego zdarzenia. To dobry adres dla miłośników win – nie tylko włoskich. Do Villa Foksal w pięknej willi na końcu ulicy czuję sentyment, bo tam odbyło się moje wesele. I na takie właśnie okazje, zwłaszcza latem, polecam Villa Foksal. Latem świetnie udają się na świeżym powietrzu w ogrodzie, którym dysponuje restauracja. Podobnie dobrze można się poczuć w ogrodzie pobliskiego Bistrotu. To dwa idealne miejsca na wiosenną kolację pod gołym niebem w centrum Warszawy. Dalej mieści się dawny Rosyjski Ośrodek Kultury i Nauki. Za moich studenckich czasów podawano tu doskonałe pielmieni [dziś działa tu kilka firm prywatnych, m.in. szkoła jogi i galeria – red.]. W bocznej uliczce ulokował się Mexican. To dość kontrowersyjny lokal, w którym panuje ludyczno-rustykalno-meksykański klimat. Mexican nadaje się na wyprawienie własnych urodzin czy imprezy firmowej – takiej z koktajlami, w których pływają parasolki, i wszystkim jest bardzo śmiesznie. Polecam też kuchnię japońską w Koto i stary, afrykański Tam Tam. Sąsiedni Living Room to sympatyczne, estetyczne miejsce na niezobowiązującą randkę. Fakt, że na Foksal tanio nie jest, ale jeśli wylądujemy tam w ramach nocnego clubbingu, to każdy znajdzie miejsce, które mu przypadnie do gustu. Podobny potencjał ma w centrum chyba tylko Żurawia.
Agnieszka Wojtowicz
krytyk kulinarny, współwłaścicielka Tratorii – Domu Przyjaciół Wina