własne: Kuchnia. Produkty spożywcze z czterech stron świata
Serdecznie polecamy biblię smakoszy "Kuchnia. Produkty spożywcze z czterech stron świata". Jest to wspaniałe wydawnictwo, które powinno znaleźć się w kuchni każdego kto lubi gotować. Pozwala przenosić się nam w cztery strony świata, podróżować bez opuszczania zacisza...
Magazyn Wino: Absolutely California
Czy Terroir istnieje w Kaliforni? Po co amerykańskim winiarzom system AVA? Dlaczego Stany Zjednoczone są liderem zrównoważonych i ekologicznych praktyk w winiarniach i w winnicach? (artykuł dostępny tylko w wersji pdf) Absolutely California
Magazyn Wino: Jaen: królestwo hiszpańskiej oliwy
Drzewo oliwne jest bardziej wdzięczne od niejednego człowieka, za jeden twój dobry uczynek zrewanżuje się stokrotnie. (stare powiedzenie hiszpańskie) Ponad 80% oliwy z oliwek, która trafia na polskie półki sklepowe pochodzi z Hiszpanii, lecz tylko niespełna jedna...
Sukces: Oliwnym szlakiem
Wyobraźmy sobie, że Hiszpania to stół pełen smakowitych tapas, oddających jej lokalny koloryt, tradycję i historię. Wybieram Andaluzję i od razu sięgam po prawdziwe skarby tego regionu: oliwki i – cenioną na całym świecie – pyszną oliwę. To wspaniały początek podróży...
Twój Styl: Emocje są jadalne
Jeden z setki najbardziej wpływowych ludzi ostatnich lat według tygodnika „Time”, zdobywca wszystkiego, co w świecie kulinarnym było do zdobycia. Wśród kucharzy – nowy Bocuse, dla Hiszpanów – półbóg, wśród smakoszy – guru. Ferran Adrià i Acosta, chyba najważniejszy...