Maleman: Winna jest Kalifornia
Idealne związki win ze Złotego Stanu z kulinariami rekomendują czołowi polscy sommelierzy Dlaczego Amerykanie mają świra na punkcie zinfandeli, co spowodowało, że cabernety z Napa kładą na łopatki najdroższe bordoskie chateaux i w jak wielu stylach może prezentować...
własne: Kuchnia. Produkty spożywcze z czterech stron świata
Serdecznie polecamy biblię smakoszy "Kuchnia. Produkty spożywcze z czterech stron świata". Jest to wspaniałe wydawnictwo, które powinno znaleźć się w kuchni każdego kto lubi gotować. Pozwala przenosić się nam w cztery strony świata, podróżować bez opuszczania zacisza...
Maleman: Wieczór oscarowy
Konwencja Oscarów się kończy, tegoroczna gala była nudna, a nagrodę za najlepszy film przyjznają podstarzali latynosi, którzy kilkadziesiąt lat temu zakończyli karierę charakteryzatora – powiedział Tomasz Raczek. O najważniejszej nagrodzie filmowej świata...
Magazyn Wino: Absolutely California
Czy Terroir istnieje w Kaliforni? Po co amerykańskim winiarzom system AVA? Dlaczego Stany Zjednoczone są liderem zrównoważonych i ekologicznych praktyk w winiarniach i w winnicach? (artykuł dostępny tylko w wersji pdf) Absolutely California
Podróże: Smak słońca
Kalifornia to ziemia obiecana dla wielbicieli wina i wyrafinowanych smaków. Winnice mają tutaj gwiazdy rocka, potomkowie europejskich emigrantów, marszandzi sztuki współczesnej i lokalni patrioci. W Kalifornii kultura wina to nie tylko jego produkcja i konsumpcja – to...
Magazyn Wino: Jaen: królestwo hiszpańskiej oliwy
Drzewo oliwne jest bardziej wdzięczne od niejednego człowieka, za jeden twój dobry uczynek zrewanżuje się stokrotnie. (stare powiedzenie hiszpańskie) Ponad 80% oliwy z oliwek, która trafia na polskie półki sklepowe pochodzi z Hiszpanii, lecz tylko niespełna jedna...