14 stycznia w warszawskiej Hard Rock Cafe odbyły się warsztaty kalifornijskie wine & food dla mediów winiarsko-kulinarnych, zorganizowane przez Magazyn WINO. W zacnym gronie smakoszy i koneserów degustowaliśmy wina wybrane z polskiego rynku przez Tomasza Prange-Barczynskiego, łącząc je z popularnymi daniami kuchni amerykańskiej. W menu znalazły się, m.in skrzydełka kurczaka wędzone według specjalnej receptury HRC w pikantnym sosie. Podawane z dressingami Blue Cheese, Honey-mustard, chrupiącą marchewką i selerem naciowym, Grillowany filet z łososia z dodatkiem słodko-pikantnego sosu Barbecue i masła Maitre d’Butter podawanych z gotowanymi warzywami i puree ziołowym,Fiesta burger – grillowana wołowina, opiekana bułka z dodatkiem Jalapeno Salsy, sera Jack, domowego guacamole, Pico De Gallo, sałaty i pomidora i frytkami z patatów a na deser Brownie – domowe ciasto czekoladowe z lodami waniliowymi, siekanymi orzechami, sosem czekoladowym Hot Fudge i wisienką. Podano wina:
- Leaping Horse Chardonnay 2013, Ironstone (Wine Avenue) Sauvignon Blanc Decoy, Duckhorn (Wine Express)
- Fumé Blanc, Napa Valley, Robert Mondavi (Partner Center) Charnisal Stainless Chardonnay 2012 (Mielżyński)
- The Original Darkhorse Chardonnay 2011 (Gallo) Noble Vines 181 Merlot, Delicato (Vininova)
- Black Stallion Cabernet Sauvignon, Napa Valley(Centrum Wina) Mount Veeder 19 Block Cuvée, Napa Valley, Hess Collection (Sommelier) Old Vine Zinfandel Reserve 2012, Lodi, Ironstone (Wine Avenue)
- Old Vine Zinfandel, Lodi, Gnarly Head (Centrum Wina) Founders Zinfandel 2011, Beringer (Alma)
Wszystkich lubiących wino i gotowanie zapraszamy na stronę http://discovercaliforniawines.com/meet-the-grapes/wine-and-food/
a tak pisali nasi goście: