W zeszły wtorek 25 września odbyło się VARSOVINO – wielkie święto hiszpańskiego wina w Warszawie. 27 winiarzy z Hiszpanii prezentowało swoją najnowszą ofertę polskim importerom i dystrybutorom wina.
Były wina z wielu dobrze znanych polskiej publiczności regionów Hiszpanii, takich jak Rioja, Ribera del Duero, Rueda, Rías Baixas i Cava oraz kilka ciekawostek z Jumilla, Cigales czy Bierzo. Pełna lista winiarzy VARSOVINO 2018 dostępna jest na stronie http://hiszpanskiewina.pl/winnice-varsovino-2018/.
Gościem honorowym VARSOVINO 2018 była apelacja Rueda, słynąca z białych win odmiany verdejo. Z tej okazji zaprosiliśmy gości na specjalną degustację komentowaną, pt. „Rueda – cała na biało”, którą dowcipnie poprowadził Julio Cesar Sobrino – ambasador win hiszpańskich w Polsce.
Gratką dla gości była wizyta Audrey Doré, sommelierki w najlepszej restauracji na świecie El Celler de Can Roca („The World’s 50 Best Restaurants” 2013, 2015). Audrey poprowadziła degustację, pt: „Spanish Surprises”, na której zaprezentowała autorską selekcję win z oferty VARSOVINO. Relacja z degustacji dostępna jest na http://hiszpanskiewina.pl/spanish-surprises-varsovino-2018/.
Impreza odbywała się w pięknych i awangardowych wnętrzach kultowego hotelu Raffles Europejski. Szczęśliwym trafem, szef kuchni hotelu Raffles Europejski jest Hiszpanem. To Beñat Alonso, pochodzący z Kraju Basków – kolebki hiszpańskiej kultury kulinarnej. Beñat przygotował dla gości VARSOVINO hiszpańskie przekąski. Można było spróbować pantumaca z szynką iberico, cukiniowe muffiny z kozim serem, papryczki piquillo nadziewane dorszem, jagnięcinę w Pedro Ximenez czy typowo hiszpańskie chicharrones.
Podsumowując, na VARSOVINO 2018 było prawie 300 gości, otwarto ponad 650 butelek wina – imprezę należy uznać za udaną!
Organizatorem VARSOVINO była Ambasada Hiszpanii przy wsparciu instytutu ICEX Hiszpania Handel i Inwestycje. Patronat medialny nad wydarzeniem objął Ferment, Magazyn Wino, Kuchnia TV, Food Service, Winicjatywa oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.