California dream? To wino, piękne kobiety i słońce. Zamiast marzeń proponujemy jednak kulinarną przygodę na jawie – kalifornijskie wina skojarzone z potrawami z wciąż modnego nurtu fusion. Autorem kompozycji jest Daniel Isberg.
CAPPUCCINO Z HOMARA + RANCHO ZABACCO SAUVIGNON BLANC 2006 (GALLO)
Do tego lekkiego dania o delikatnych waniliowych aromatach pasować będzie wino bardzo świeże, o nutach grejpfrutowych, jabłkowych, kiwi i limonki. Ledwo wyczuwalne w trunku akcenty maślane doskonale uzupełnią mleczną piankę cappuccino. Z kolei kwasowość alkoholu zrównoważy słodycz potrawy, która — w połączeniu z jej rybnymi nutami – może być lekko niepokojąca.
cena wina: 110 zł (restauracja KOM)
CARPACCIO WOŁOWE + CABERNET SAUVIGNON KNIGHTS VALLEY. BERINGER 2005
Wino dojrzewa przez 16 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. To im zawdzięcza krągłe, eleganckie taniny, które nieco skruszą mięso. Ciemne owoce wyczuwalne w trunku oraz akcenty waniliowo-cedrowe idealnie współgrają z oliwą truflową i parmezanem.
cena wina: 139 zł (Centrum Wina)
LEKKIE JAK PUCH CZEKOLADOWE GATEAU + MONTEVINA TERRA DORO ZINFANDEL 2005
To wino jest kwintesencją słonecznego smaku Kalifornii. Ma głęboki, rubinowy kolor oraz aromat dojrzałych jeżyn z nutką goździka i anyżku. Te korzenne akcenty doskonale doprawią czekoladowe gateau, a cierpkawe nuty cedru i tytoniu złamią słodycz deseru i dodadzą mu wykwintnej wytrawności.
cena wina: 120 zł (restauracja KOM)
CAPPUCCINO Z HOMARA (dla 4 osób)
odrobina masła, 1 skorupa z homara, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 mata marchew pokrojona na kawałki o szer. 2 cm, 1/3 pokrojonego korzenia selera, 1/2 pokrojonego pora, 1 mała posiekana cebula, 1 ząbek czosnku, świeży tymianek, 1/2 I wody, 1 liść laurowy, 1 laska wanilii, 75 ml śmietanki, 25 ml koniaku, 1 łyżka cukru, sól, szczypta pieprzu kajeńskiego, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 125 ml mleka
W dużym garnku podsmażamy na maśle skorupę homara, przecier pomidorowy, wszystkie warzywa i tymianek. Gdy warzywa zmiękną, zalewamy je wodą, dodajemy liść laurowy oraz laskę wanilii i gotujemy na małym ogniu – tak długo, aż płyn zredukuje objętość o połowę. Przelewamy zupę do mniejszego naczynia, dodajemy śmietankę, koniak, cukier i wszystkie przyprawy. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Na koniec zaprawiamy zupę mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody (ale niekoniecznie). Mleko spieniamy. Zupę podajemy w filiżankach do cappuccino, ozdobioną kleksem z mlecznej pianki.
CARPACCIO WOŁOWE MARYNOWANE W RUMIE (dla 4 osób)
Marynata: 1/3 szklanki cukru, 1/5 szklanki soli, 50 ml ciemnego rumu, po 1 pęczku natki, szczypiorku i bazylii (posiekane), mielony czarny pieprz do smaku
400 g polędwicy wolowej, 50 g rukoli, 2 pomidory (obrane, wypestkowane i pokrojone), 60 g parmezanu startego na płatki, oliwa truflowa (do smaku), sól morska, 1 ugotowane serce karczocha pokrojone w ćwiartki. 1 cytryna
Mieszamy składniki marynaty i nacieramy nią wołowinę. Odstawiamy na jeden dzień. Wkładamy mięso na godzinę do zamrażarki, następnie kroimy na cieniutkie plastry i układamy na talerzu w wieniec. Mieszamy pozostałe składniki potrawy (oprócz karczochów i cytryny) i układamy na środku talerza (w wieńcu z carpaccio). Dekorujemy karczochami i cytryną.
CZEKOLADOWE GATEAU (na ok. 15 porcji)
250 g czekolady 80%, 275 g masła, 13 żółtek, 125 g cukru pudru, 70 g mąki, 5 białek
Czekoladę i masło rozpuszczamy na parze. Żółtka łączymy z cukrem pudrem, dodajemy mąkę i mieszamy z masą czekoladową. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą dodajemy – po odrobinie – do masy czekoladowej, bardzo delikatnie ją z nią mieszając. Surowe ciasto przekładamy do formy (21 cm średnicy) i pieczemy przez 10 minut w temp. 180°C.
If you go to San Francisco symbolem kalifornijskiego jest dolina napa valley. Stąd pochodzą doskonałe chardonnay i cabernet sauvignon. Świetnej klasy wina produkuje się teę w Sonomie i Carneros.