Współczesne kalifornijskie winiarstwo jest znakomitym przykładem w jaki sposób produkcja świetnych win może odbywać się z pełną świadomoscią ekologiczną i odpowiedzialnością za środowisko naturalne.Ograniczenie i utylizacja odpadów, uprawy wolne od syntetycznych pestycydów i chemicznych nawozów, oszczędność wody, paliwa naturalne, wykorzystywanie energii solarnej i sił wiatru stały się równie istotne dla przemysłu winiarskiego Kalifornii jak jakość wina sama w sobie. To ekologiczne podejście widoczne jest nawet w architekturze i materiałach wykorzystywanych do budowy winnic i gospodarstw winiarzy.

Profesjonalni degustatorzy win używają określenia “słomkowe” do opisywania odcieni barwy wina, tymczasem wiele kalifornijskich winnic faktycznie coraz częściej używa bali ze słomy do budowy i izolacji swoich budynków.

W Ridge Vineyards Lytton Springs w Sonoma County, pomieszczenie w którym przechowuje się beczki skonstruowane zostało z ośmiometrowych sprasowanych
snopów siana, zapewniajacych odpowiednią izolację oraz oddychanie win. Z kolei w winnicy Dominus w Dolinie Napa, ściany postawiono z bazaltowych płyt umocowanych w stalowych ramach, bez zaprawy murarskiej. W pomieszczeniach utrzymuje się odpowiednia temperatura i wilgoć.

Zaprojektowana przez wybitnego architekta Williama Turnbulla winnica Long Meadow Ranch także w dolinie Napa powstała ściśle w opraciu o założenia równowagi ekologicznej, z wykorzystaniem budulca naturalnego oraz pochodzącego z recycklingu. Wykorzystując materiał z prac ziemnych projektant stworzył największy i najnowocześniejszy system ziemianek w Ameryce Północnej. Konstrukcja jest idealnie przystosowana do swojego przeznaczenia, którym jest produkcja i przechowywanie wina. Nie wymaga sztucznej klimatyzacji i wentylacji. Nawet drewniana, solidna więźba dachowa i stropy pochodzą ze starej farmy. Unikatowy design winnicy i jego ekologiczna koncepcja zostały wyróżnione jako najlepszy międzynardowy projekt komercyjnego wnętrza przez prestiżowy American Institute of Architects (AIA).

Naturalne źródła energii- słońce, wiatr, woda, zasoby geotermalne wykorzystywane są przez wiele kalifornijskich winnic. W regionie Mendocino, na pólnoc od San Francisco firma Fetzer zasila swoje zakłady produkcji i butelkowania win bateriami słonecznymi zdolnymi do generowania 1.1 million kilowattów energii rocznie – wystarczająco aby ograniczyć 855 metrów sześciennych emisji CO2. Constellation, najwięĸsze konorcjum winiarskie w Stanach zainstalowało gigantyczny system pozyskiwania energii słonecznej w Winnicy Gonzales, certyfikowanej ISO 9001:2000 (Monterey County).

Jednomegawattowy system baterii słonecznych pokrywa 17000 m2 powierzchni dachu głównych zabudowań firmy. Korzyści dla środowiska naturalnego wynikajęcgoz tego technologicznego rozwiazania są imponujące: ograniczenie emisji gazu cieplarnianego oraz innych niebezpiecznych zanieczyszczeń stanowi ekwiwalent porównywalny do zasadzenia 1000 drzew i bezpowrotnego usunięcia z dróg ponad 2000 samochodów. Winnica Frog’s Leap, która od kilka lat korzysta z systemu pobierania energii słonecznej ostatnio zdecydowała się także sięgnać do źródeł geotermalnych. Dwadzieścia studni głębinowych (100 metrów głębokości),zapewnia w pomieszczeniach winnicy stałą temperaturę w okolicach 14-15 stopni C. Zimą, cyrkuluująca woda podnosi temperaturę gruntową zaś latem zapewnia naturalne chłodzenie.

Najnowszy, spektakularny projekt realizowany w winnicy Hall w dolinie Napa przez słynnego architekta Franka Gehry i zaplanowany na 2010 rok dowodzi, że wizjonerski design potrafi stworzyć udany sojusz z ekologicznymi wartościami i celami. 12000 m² przestrzeni nowoczesnej firmy winiarskiej, zbudowanej wokół odrestaurowanej, oryginalnej winnicy z 1885 roku zasilane będzie panelami słonecznymi o powierzchni 4000 m². “Harmonijne połączenie sił natury i ludzkiej wyobraźni, tradycji, historii oraz awangardy jest naszą intencją w tym projekcie. Wierzę, że Hall Winery wkomponuję idealnie się w naturalne piękno Doliny Napa. To wspaniałe, że tworzymy dzieło, które podobnie jak kalifornijskie wina, ma szansę przetrwać próbę czasu i na stałe wpisać się w ten malowniczy krajobraz ”- deklaruje Frank Gehry.

Kontakt:
Agnieszka Wojtowicz-Jach
TRATORIA DOM PR
WINE INSTITUTE OF CALIFORNIA
[email protected]
22 845 6987
509 538 450
www.tratoria.pl
www.california-wines.org

Pin It on Pinterest