Białe wino serwujemy przed czerwonym, młode przed starym, lekkie przed ciężkim. Tu panują żelazne zasady fair play. Wina najlepiej chłodzić powoli w lodówce, ale nigdy w zamrażalniku. Gwałtowne ochłodzenie wina może pozbawić je aromatu. Wino dobrze i szybko chłodzi się w kubełku z lodem i wodą. Aby przyspieszyć ten proces można do kubełka wsypać kilka łyżek soli kuchennej.
Czerwone wina zyskują na aromacie wskutek zetknięcia z powietrzem. Stare, dobre wina warto przelać do pękatej karafki (zdekantować), aby mogło napełnić się powietrzem i uwolnić swoje aromaty.
Zestaw podstawowy kieliszków początkującego konesera win to: jeden wysoki, wąski kieliszek stożkowy do szampana i dwa pękate, w kształcie tulipana – jeden mniejszy do białego wina, drugi większy – do czerwonego wina. Wszystkie z cienkiego, przejrzystego szkła.