Galaretka z nóżek w papryce, piersi kurczaka nadziewane na sposób węgierski (salami i suszonymi śliwkami) oraz pierogi na dwa sposoby – po węgiersku i „Dwa bratanki” – oto zwycięskie przepisy w Konkursie „Węgierskie wariacje”- ogłoszonym w lipcowym numerze KUCHNI. Zwycięzcy wykazali: się nie tytko pomysłowością kulinarną, ale także wyobraźnią i poczuciem humoru w opisie wybranych przez siebie win węgierskich Tokaji Furmint Szekszardi Kadarka, Badacsonyi Szurkebarat Julianus Cabernet Sauvignon oraz Egri Bikaver 1992 Ostoros.

Zadania konkursowe nie były łatwe, Przypomnijmy uczestnicy konkursu mieli podać oryginalny przepis łączący kulinarną tradycję Węgier i Polski oraz autorski opis jednego z węgierskich win dostępnych na naszym rynku. Jedynie wykonanie obydwu zadań dawało szansę konkurowania o nagrody Wyzwanie zostało jednak podjęte przez czytelników. a róznorodność prac sprawiła że wybór zwycięzców nie był orosty Czasami przy ocenie górę brały kryteria gastronomiczne, czasami sommelierskie lub literackie.

Cieszymy się ze nasza zabawa wywołała w Państwa donach takie sympatyczne, sentymentalne zamieszanie i zainspirowała do Towarzyskich lub rodzinnych spotkań. Dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu za odwagę w realizowaniu własnych pomysłów, chęć poszukiwania nowych doświadczeń i dzielenia się nimi z redakcją.

Jury w składzie: Tadeusz Olszański – przewodniczący Bożena Hirling dyrektor Narodowego Przedstawicielstwa Turystyki Węgierskiej, Agnieszka Wojtowicz z Tratorii – Domu Przyjaciół Wina oraz Hanna Grykatowska zastępca redaktora naczelnego „Kuchni” przyznało nagrody;

Pierwszą – tygodniowy pobyt na Węgrzech z osobą towarzyszącą, ufundowany przez Narodowe Przedstawicielstwo Turystyki Węgierskiej (tel. 22 841 30 24) – Zbigniewowi Stańczykowi z Częstochowy

Drugą – węgierską kolację, ufundowaną przez właścicieli restauracji „Krokiecik” w Warszawie – Katarzynie Kuli z Chrzanowa

Trzecią – skrzynkę znakomitego wina węgierskiego Villanyi Cabernet Sauvignon/Kekframos, Barrique 1997, ufundowaną przez firmę Wine House z Warszawy (tel. 22 842 36 37) – Marzenie Chwiatkowskiej z Warszawy oraz skrzynkę świetnych tokajów węgierskich, słodkich i wytrawnych, ufundowaną przez firmę Hortar z Tarnowa (tel.14 621 59 20) – ex aequo Katarzynie Rusnarczyk z Wrocławia

Dodałkowo jury postanowiło przyznać dwa wyróżnienia – butelki znakomitego tokaju węgierskiego. Tokaj Furmint-Oremus. Mandolas, 2000. ufundowane przez Centrum Wina – Markowi Wawryniukowi z Kwidzyna i Aleksandrze Pietraszewskiej z Nowego Kawkowa ktorzy bardzo ciekawie i dowcipnie opisali swoje spotkanie z węgierskim winem, ale nie spełnili wymagań kulinarnych konkursu.

Poza tym wszyscy nagrodzeni i wyróżnieni otrzymają od wydawnictwa Studio EMKA książkę Beli Hamvasa „Filozofia wina” Laureatom gratulujemy.

Pin It on Pinterest