Wielkanoc to czas kulinarnego wyzwolenia. Przy świątecznym stole wprost nie wypada odmawiać sobie przyjemności jedzenia i picia. Zazwyczaj wielkanocne przyjęcie rozpoczyna się daniami podawanymi na zimno, po których następują szlachetne mięsiwa – pieczenie, rolady, zrazy. Paradę kulinarnych atrakcji zamykają ciasta i inne słodycze. Jadłospis tych świąt w Polsce kojarzony jest zwykle z czystą wódką. Amatorom lżejszych i bardziej wyrafinowanych trunków proponujemy jednak wina – białe i czerwone, z międzynarodowym rodowodem, które zadowolą zarówno koneserów, jak i „winnych” nowicjuszy, sprawdzą się też znakomicie jako interesujący towarzysze wielkanocnej uczty.

Do zimnych mięs i ryb

(szynek, polędwic, boczków, kiełbas, pasztetów, ryb)

Vińas del Vero – Pinot noir, 1997

Choć to szczep typowy dla Burgundii, w iberyjskim wydaniu daje doskonałe czerwone wino, łatwe w piciu, nie jest bowiem zbyt garbnikowe, ma interesujący aromat i delikatną strukturę. Podaje się je w temperaturze 16-18°C. Cena: 123 zł.

Sequoia Grove-Chardonnay, 1997

Wybitny przedstawiciel słynnego szczepu. Biały majstersztyk z niewielkiej, prowadzonej tradycyjnymi metodami kalifornijskiej winnicy w Napa Valley. Jest bardzo aromatyczne, urzeka waniliowymi i maślanymi nutami. Idealnie harmonizuje z białym mięsem i owocowymi dodatkami. Powinno utrzymywać temperaturę około 8-10°C. Cena: 203 zł.

Baron -Tishbi Winery, 2000

Biate wino z Izraela, produkowane w niewielkiej rodzinnej winnicy. Ciepły klimat, w którym dojrzewały winogrona szczepu colombard, decyduje o świeżym, owocowym bukiecie wina i jego słonecznej barwie. Warto wypróbować jako aperitif, schłodzone do temperatury 10-12°C. Cena: 53 zł.

Marino – el Vino del Mediterraneo

Udana hiszpańska mieszanka win z różnych szczepów, rosnących wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego. Lekkie, świeże, nieskomplikowane, ale wdzięczne. Silny aromat zielonego jabłka. Dobrze łączy się z wędzonymi wędlinami, rybami i krewetkami. Podawać schłodzone do temperatury 8-10°C. Cena: 23 zł.

Do dań gorących

(dziczyzny, pieczeni, zrazów, rolad, potrawek)

Don Melchior – Concha y Toro, 1996

Potężne, świetnie zbudowane chilijskie cabernet sauvignon z Maipo Valley, długo leżakowane w dębowych beczkach. Urzeka aromatem wanilii, jeżyn, jagód. Dobrze łączy się z ciemnymi mięsami w zawiesistych sosach. Przed podaniem należy je dekantować, to znaczy przelać do pękatej karafki, uwolni się wtedy południowoamerykański duch zaklęty w butelce. Najlepsze jest w temperaturze I8°C. Cena: 218 zł.

Domaine Boyar – Cabernet sauvignon, 1998

Niedoceniany arystokrata z Bułgarii. Z komunizmem łączy go tylko kolor. Dzielnie i godnie wytrzymuje konkurencję z gwiazdami zachodnich rynków winnych. Jest pełne życia, jego porzeczkowy aromat inspiruje, a korzenne nuty fascynują. Delikatne i swojskie. Zasługuje na szacunek i sympatię. Najlepsze jest w temperaturze 16 -18°C. Cena: 43 zł.

Meia Pipa – Terras do Sado, 1997

Wytrawna, wymagająca kombinacja dwóch szczepów, periquita i cabernet sauvignon, uprawianych w Portugalii. Trudny czas dojrzewania spędza w beczkach dębowych, co z pewnością wpływa na jego zdecydowany charakter. Piękna, głęboka czerwień tego wina urzeczywistnia się w zmysłowym, lekko dymnym aromacie. Pewien polski znawca win dał mu się uwieść do tego stopnia, że podczas degustacji w ciemno (z zawiązanymi oczami) pomylił Meia Pipa ze słynnym Petrusem. Przepadają za tym winem myśliwi i miłośnicy łowieckich specjałów. Właściwa temperatura wina – 18°C. Cena: 67 zł.

Riesling – Hugel et Fils, 1998

Ambasador słynnych alzackich białych win. Jego aromat przywołuje wspomnienie malowniczych krajobrazów tej części Europy. Specyficzny klimat sprawia, ze alzacki riesling nie ma sobie równych – jest zgrabnie zbudowany, idealnie zharmonizowany, lekko kwaskowy. Znakomity do białych mięs i ryb. Z natury lubi chłód (8-10°C). Cena: 82 zł.

Conde de Valdemar – Crianza, 1998

Odświeżenie i odprężenie. Choć białe z nazwy, w kieliszku promienieje złotymi odblaskami. Zabutelkowane słońce hiszpańskiego regionu Rioja ujawnia się w owocowych aromatach z waniliową nutką. Pije się je równie przyjemnie, jak podróżuje po Półwyspie Iberyjskim. Temperatura teleportacji 8-10°C. Cena: 63 zł.

Château Musar – Gaston Hochar, 1997

Libańskie białe wino powstaje z dwóch szczepów uprawianych w Bekaa Valley pod srogim, ale troskliwym okiem Allacha: obaideh i merwah. Dzięki miodowym i migdałowym aromatom nie brak mu finezji. Głęboki kolor starego złota nadaje mu dostojeństwa. Oryginalny upominek do natychmiastowej konsumpcji, ale może także poleżakować. Udana kompozycja z wykwintnie przyrządzonymi rybami. Traktować chłodno – 8-1O°C, ale bez uprzedzeń. Cena: 186 zł.

Sauvignon blanc – Moreau et Fiis, 2000

Bardzo udane białe wino z południa Francji, z tzw. Vin de Pays d’Oc, czyli regionalne. Ciekawe i nietuzinkowe. Charakterystyczna umiarkowana kwasowość. Przyjemny kolor, nasuwający skojarzenie ze słomkowymi kapeluszami z obrazów impresjonistów. Sprawdza się świetnie w plenerze, do pieczonego drobiu, sałatek. Schłodzone do temperatury 8-10°C może też służyć jako aperitif. Cena: 26 zł.

Do deserów

(ciast, tortów, słodyczy)

Château Coutet – Baron Philippe de Rothschild, 1998

Klasa sama w sobie. Symbol słodkich francuskich win. Produkowane w okręgu Sauternes przez słynną rodzinę Rothschildów. Dystyngowane, eleganckie, subtelne, zniewalająco słodkie. Zachwyca kwiatowymi i owocowymi aromatami. Klasyczne jak kostiumy Coco Chanel. Wymaga deseru dorównującego mu doskonałością. Okrutnicy zapijają nim wyrzuty sumienia po skonsumowaniu foie gras Temperatura podawania 8-10°C. Cena: 181 zł.

Tokaj Furmint-Oremus Late Harvest, 1996

Symbol węgierskiej sztuki winiarskiej. Cierpliwość winiarzy została nagrodzona: późno zbierane winogrona uwolniły w tokaju zapach suszonych owoców, bakalii, orzechów, co sprawia, że jest on idealnym kompanem wszelkich słodkości. Należy pamiętać o niskiej temperaturze podawania – 8-10°C. Cena: 71 zł.

Eiswein

W dokładnym tłumaczeniu: „wino lodowe”, i taki jest rzeczywiście jego rodowód. Królewicz śniegu z lodowatym sercem powstaje ze starannie wyselekcjonowanych zmrożonych winogron. Grona pozostawia się na krzewach do Bożego Narodzenia i dłużej, w oczekiwaniu, aż temperatura spadnie do -7°C. Potem wyciska się je, zanim rozmarzną. Ekskluzywne i niezwykle rzadkie, ponieważ jego produkcja to wielkie ryzyko (winogrona nie mogą przemarznąć) – sukces zależy bowiem od kaprysów pogody.

Wino jest bardzo skoncentrowane, aromatyczne i słodkie, z delikatnym akcentem kwasowym. Odznacza się eleganckim, głębokim kolorem starego złota, odpowiadającym pozycji, jaką zajmuje wśród ekstraklasy win. Dyskretny urok burżuazji dla koneserów z szerokim gestem. Kaprys wart uznania, jeśli podany jest w temperaturze 8-10°C.

W Polsce dostępne jedynie w sprzedaży na zamówienie (butelki o poj. 0,375 I):

  • w Domu Wina w Krakowie – austriackie Schloss Halbturn, Burgenland. Cena: 11600 zł
  • w polskim przedstawicielstwie firmy Jacob Gerhardt – niemieckie Rheinhessen, Nierstein. Cena: 136 zł.

Szampany i wina musujące

Otwieranie „bąbelków” z okazji Wielkanocy nie jest jeszcze zwyczajem, ale przecież okazja ku temu wydaje się jak najbardziej sprzyjająca. Zresztą każdy miły i radosny moment powinno się świętować szampanem lub winem musującym. Dlatego proponuję w tym roku zaskoczyć gości i przed wizytą schłodzić butelki win musujących Codorniu (półsłodkie – 84 zł), Castellblanch-Rosado (42 zł) albo klasycznych szampanów Veuve Clicquot (219 zł) lub Taittinger (285 zł). Humor z pewnością wszystkim dopisze.

Dobra jakość – dobra cena

Wina, które zadowolą i znawców, i początkujących koneserów

Merlot – Moreau et Fils, 2000

Czerwone, aromatyczne i lekko zbudowane francuskie wino z Vin de Pays d’Oc, o głębokim purpurowym kolorze. Bezpretensjonalne. Od święta i na co dzień, do sałat z serami, pieczonych mięs i ziemniaków. Nie trzeba go schładzać do temperatury niższej niż 16°C. Cena: 26 zł.

Danzante – Pinot grigio, 2000

Białe delikatne włoskie wino z regionu Veneto na alpejskich wzgórzach Friuli. Łatwe i lekkie w piciu, o głęboko żółtej barwie i z odświeżającymi aromatami cytrusowymi. Na powitanie gości i do lekkich dań (sałata z pieczoną kaczką), schłodzone do temperatury 1O-12°C. Cena: 49 zł.

Martins Andino – Chenin, Sauvignon blanc, 1999

Białe wytrawne wino. Mieszanka dwóch szczepów winorośli, uprawianych w Argentynie u stóp Andów. Jest łagodne, towarzyskie i sympatyczne, świeże i lekkie – doskonale na aperitif, ale także jako akompaniament do dań rybnych i owoców morza. Należy je podawać w temperaturze 10 -12°C. Cena: 29 zł.

Chevaliére Réserve – Domaine La Chevaliére, 2000

Czerwone wytrawne wino ze szczepu cabernet sauvignon. Jest aromatyczne i gęste, smakuje dojrzałymi owocami. Doskonałe do potraw z pieczonego mięsa, szynek, dań grillowanych i w sosach oraz do dzikiego ptactwa. Mnie smakowało z tortillą. Cena: 32 zł.

Warto wiedzieć

  • Czerwone wino obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi, jest więc wskazane do dań tłustych i mięsnych.
  • Aby przyspieszyć chłodzenie wina, do naczynia, w którym stoi zanurzona w wodzie butelka, należy dosypać kilka łyżek soli kuchennej.
  • Wino spożyte po posiłku ułatwia trawienie. Kieliszek (150 ml) wytrawnego białego wina dostarcza 110 kcal, czerwonego – 150.

Fachowe rady na temat dobrych win można uzyskać m.in.:

  • u personelu sklepów specjalistycznych
  • w firmie Tratoria – Dom Przyjaciół Wina, e-mail: tratoria@tratoria.pl, tel./fax 845-69-87.

Polecane wina można kupić w sklepach specjalistycznych:

  • Winnica, Warszawa, ul. Nowy Świat 33 tel./fax (+22) 827-41-14)
  • Festus, Sopot, ul. Morska 1, tel. ( + 58) 550-41-32
  • Dom Wina, Warszawa, ul. Żurawia 32/34 tel. (+ 22) 629-65-48
  • Kraków, ul. Starowiślna 66 tel. (+12] 431-03-68
  • Wina Świata, Katowice, ul. Plebiscytowa 24.tel. (+32) 257-01-51
  • Fine Wine & Spiritus, Warszawa, ul. Wiertnicza 93, tel. (+22)651-70-58
  • Świat Win, Poznań, ul. 23 Lutego 5 tel. (+61) 851-75-24
  • Piwnice Prohibicji, Łódź, ul. Przybyszewskiego 176/178,tel. (+ 42) 677-36-62
  • Jacob Gerhardt, Polska, tel. (+22) 845-51-34

Pin It on Pinterest