Smaki & Aromaty

Miłośnikom dobrej kuchni i poszukiwaczom nowych doznań zmysłowych proponujemy  Warsztaty Smaki & Aromaty, które cieszą się niezmiennie uznaniem naszych Klientów. Podczas tych zajęć ich uczestnicy zyskują umiejętność świadomego i udanego łączenia win z potrawami, bawiąc się przy tym świetnie własnymi zmysłami.

Jest to bardzo integrująca formuła. Cena takich zajęć uzależniona jest o od ilości i rodzaju serwowanych win. Generalnie trzeba założyć, że próbujemy cztery rodzaje win (musujące-aperitif, białe, czerwone- wytrawne i słodkie). Warsztaty rozpoczynają się apertitifem oraz ćwiczeniami praktycznymi z tzw. talerzem degustacyjnym, który symbolizuje podstawowe smaki.

Kolejnym serwowanym daniom towarzyszą odpowiednio zharmonizowane wina, wprowadzane sukcesywnie przez naszego prowadzącego – cenionego krytyka winiarskiego lub mistrza sommelierskiego. Podczas konsumpcji panuje sympatyczna i luźna atmosfera. Prowadzący nie ” zamęcza” grupy.Na koniec proponujemy konkurs typu „blind tasting” lub inną grę z winem w roli głównej (np. rozpoznawanie zapachów dzięki specjalnym ekstraktom)

Pełna organizacja takiego spotkania wraz z prowadzącym (mistrz Polski sommelierów lub wybitny krytyk winiarski), materiałami szkoleniowymi, prezentacją powerpoint, dyplomami dla gości,  kolacją tematyczną oraz winem to 299 zł od osoby przy grupie 10 osób (ostateczna cena może zależeć od wyboru menu oraz win – ewentualne upominki nie są tu wliczone) Jako upominki możemy zaproponować wina, akcesoria winiarskie, książki winiarskie.

Program 2011

  1. Aperitiff –  Przywitanie gości kieliszkiem Pares Balta Brut Cava.
  2. Prezentacja sommelierska – to warsztatowa formuła dochodzenia do zasad łączenia wina z potrawami,  świetna  i niezapomniana zabawa swoimi zmysłami. Całość w integrującej i edukacyjnej formie, która zaangażuje i usatysfakcjonuje każdego uczestnika.
  3. Degustacja win w towarzystwie Talerza Smaku – degustacyjne ilości symboli smakowych: sól morska, cytryna, jabłko, łosoś grillowany saute, ser pleśniowy, polędwica wołowa grillowana saute.
  4. Kolacja w formie zasiadanej

MENU

Kozi ser zapiekany w cukinii z salsą ziołowo-cytrusową

***
Krem z grzybowy

***
Tagine z jagnięciny ze słodkim ziemniakiem i warzywnym ratatouille

***
Tarta z gruszką i roquefortem

 

Wina dedykowane:

  • Riesling St Urbans-Hof Trocken Qtw Mosel
  • Villa Malacari DOC Rosso Conero
  • Oremus Tokaji Szamorodni
  • Manzanilla La Guita
  • Arte Noble Pinot Noir Chile

Dla uczestników:

  • Wykład wraz z degustacją win w towarzystwie Talerza Smaków, który symbolizuje podstawowe smaki potraw,
  • Wyśmienita 4 daniowa kolacja,
  • Mapa degustacji i inne materiały pomocnicze,
  • Gry warsztatowe próbkami aromatów Le Nez Du Vin Jean Lenoir
  • Dyplomy ukończenia kursu dla każdego uczestnika,

Prezentację winną poprowadzi Jerzy Kruk.

Osiągnięcia sommelierskie:

  • od 2004 członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich
  • w 2005 II miejsce na Mistrzostwach Polski Sommelierów
  • w 2006 II miejsce na Mistrzostwach Polski Sommelierów
  • w 2007 reprezentant Polski na Mistrzostwach Świata Sommelierów na Rodos
  • w 2007 juror w Mistrzostwach Polski Barmanów

Cena spotkania: 299 zł od osoby.

Pin It on Pinterest